LISABON 2023 family trip

 Ani mě nenapadá kde začít, bylo to intenzivní a i teď, týden po návratu mám při vzpomínce na Lisabon trochu husí kožu :-)

Jak už jsem psal dříve, měli jsme letět na turnaj, ale kvůli zranění z toho byl nakonec Family trip. Koho by napadlo, že zdraví budeme na tomhle tripu řešit všichni víc než dost :-)

Letenky z Vídně koupené v předstihu byly za pusu (na osobu to vycházelo tuším na 1500,- a kupovali jsme je už v říjnu ’22). 



Odlet z Vídně, odkud létáme rádi 


Bydleli jsme v hotelu https://www.jupiterlisboahotel.com/en/ - klasický turistický hotel s dobrým zázemím, bazén na střeše i v suterénu, sauna + pára (funkční!), 4*, střešní apartmá, se snídaní, bookvaný také v předstihu, pro nás 3 (Já, Jíťa a Tom - ČT - PO) za 14tis. 


Pohoda na hotelu, apartmán cajk :-)


Přílet do Lisabonu ve čtvrtek odpoledne, přesun na hotel, rádi to dáváme hned z jedničky místním MHD, člověk to začne tak trochu nasávat. Už při průjezdu stanicemi nám to kouzlí úsměv na rtech - všude barvičky, kachličky, ornamenty a kresbičky (Azulejos).

Vybalení a šup ven! Do víru velkoměsta.


Už na letišti jsme zakoupili Lisboa card na 72hod, na kterou máme po městě (kromě lodí a trajektů) komplet dopravu na 72hod gratis + nějaké slevy na vstupy muzea, oceanárium atp.

Metrem jsme dojeli až k přístavu lodí, prošli k vítěznému oblouku, stihli omrknout Official Ronaldo store a dali něco k jídlu.


Chtěli jsme hezkou rodinnou fotku, docela se povedla :-)


Velké překvápko, jak levné bylo jídlo, jak jsou všichni napohodu a s dobrou náladou a zpátky na kutě.

Ráno dohoda - vyrážíme opět ven, směr vyhlídka, mrknout a nasát vibe, pokousat na nějaký street art, pink-street, Mercato da Ribeira.

Patrno na fotkách - počasí super, všechny spoty oběhnuté, nachozeno bambilion kroků, ale úsměvy od ucha k uchu. Moje koleno každý den bolelo, ale míň a míň, ani po celém dni nenatékalo, takže to vypadalo všechno až moc růžově! :-) Taky se nám podařilo na chvíli vzlétnout dronem a krom toho, že jsem na tenhle trip (a budoucí další) pořídil DJI OSMO Mobile SE „tyč“, tak jsem se vrátil k natáčení z dronu, abych mohl záběry kombinovat. Zalétli jsme se mrknout k soše ježíše, na ten slavný červený most, udělali pár fotek Pretorian oblečení u přístaviště a užívali den.

Večer plán na další den a ten zněl jasně! Jedem pro Portugalský pokémony, zkusíme oceanárium a další den dáme oceán a Cabo da Roca. Protože oceán je nejvíc a jestli je v Portugalsku u pobřeží něco vhodné respektovat, pak jsou to dobré vlny a podmínka :-) Surf a lidi kolem něj jsou dost podobná komunita té BJJ, dost Jiu-Jiteiros jezdí, tak jsme se těšili.

Nákup v místním Pokemon chrámu proběhl napohodu, Tom nadšený, my samozřejmě také. Posunuli jsme se dále do centra a jak jinak, než tramvají č. 28 :-) Zážitek, absolvováno a jdeme dále! Jíťa si na nějakém foodblog nevím našla tip na gastro-porno místa, tak jsme jeli otevřít balíčky pokémonů, na sendvič a nabrat síly na ťapání kolem místního akvárka.


Lisabon vás pohltí, to město má prostě vibe


Samozřejmě jsme s Tomem chtěli zkusit místní lanovku, takže taky absolvováno a hrozně jsme se divili, jak postupně a úplně napohodu škrtáme body na seznamu nice-to-visit, i když jsme se předtím domluvili, že … tram.č.28 - zbytečný, rybičky v akvárku-zbytečný, ježíš a most - zbytečný :-) Ale on si vás ten Lisabon tak nějak sám navede.


Capybara jela taky, jistěže - https://www.instagram.com/capybaraczech/


Přesun k Oceanáriu, zakoupení lístků na místě (!!!) kde nebyla fronta žádná, zato fronta lidí, co měli zakoupení online lístek byla asi na 2hodiny - masakr! My koupili lístky na místě, s Lisboa card jsme měli nějakou slevu a šli bokem a rovnou dovnitř - hustý! Rybičky fajn, žralok, rejnok, celkově to mají hezky udělané. Nechali jsme jim tam nějakou korunu za mech, ať je na výzkum, protože There is no planet B a jedem na hotel. 



No a na pokoji se nám rozjel Tom do neuvěřitelných horeček, dva dny a dvě noci (pro mě strachu, pro něj docela trpění), srážet to nešlo skoro ničím, když už to lezlo nad 40st, tak poprvé zábaly, no moc jsem si to užil … o to víc, že druhou noc to seklo i Jíťu.

Už už jsem vymýšlel, jak ty moje dva nemůžu táhnout přes půl evropy v tom stavu, ve kterým byli … ale Portugalsko má prostě nejen fajn lidi, přírodu, ale věci tam fungují a v lékárnách (český světe div se!) mají i léky - takže „ibáč 200mg“ sráží u juniora horečku, žádný další komplikace nejsou, takže se v pondělí přesouváme Boltem na místní letiště. Terminál je sice trochu na punk, ale prostě Portugalsko je celý taková pohoda :-) Přesně ve 20:00 dosedáme na letiště ve Vídni po pohodových 3hod letu a před půlnocí jsme doma, se spoustou zážitků a rozhodnutím - tam se jednou musíme a chceme vrátit!

OBRIGADO!






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Začala příprava...

Handbrake!

Příprava na sezónu 2012